Torpet

Naturnära undervisning

Nära naturen

På Gärdet, inom gångavstånd från skolan, ligger ett litet rött torp som skolan har tillgång till. Hit kan barnen promenera när de är på fritidshemmet eller för den typ av undervisning som kan bedrivas ”på landet”. Till Torpet hör en stor odlingsbar tomt där barnen får så och skörda och följa årstiderna. Torpet är nyrenoverat med vackert trägolv och ett litet kök där man kan värma soppa, laga enklare mat eller baka en kaka.

En plats för kreativitet

På Torpet kan mycket av vår utomhusundervisning ske då även mat kan intas där. Torpet fungerar även som skollokal där hela perioder, exempelvis ”Bondens år” i årskurs 3, kan förläggas. I årskurs 3 och 4 kan eleverna få till uppgift att mäta upp och kartlägga trädgården. Var ska allt få plats, hur ska plantorna placeras? Levande matematik är ett inspirerande och lustfyllt lärande där alla sinnen används. På Torpet kan eleverna också växtfärga garn, tillverka en förbränningsugn för lerbränning och ägna sig åt större trähantverk såsom att ordna en liten lekpark. På påsken kanske påskharen kommer förbi och säkerligen blir det många årstidsfester här ute i Djurgårdens vackra grönska.

Under kvällar och helger kan föräldrar eller familjer hyra Torpet för kurser och födelsedagskalas och liknande. När våren kommer är det härligt för föräldrar och barn att kunna träffas på Torpet för att påta i jorden, leka, fika och umgås.

Vill du veta mer?

• Djurgårdens Waldorfskola