I klass fem är världens stora kulturepoker det övergripande temat.
Vi upptäcker Indiens och Egyptens mytologier
Eleverna får via berättelser och upplevelser följa med till Indiens kultur, höra skapelsemyter och berättelser om gudar och gudinnor. Vii tänder rökelse, äter indisk mat och dansar indiska danser och musikundervisningen inspireras av den indiska musiken så att alla sinnen tilltalas. Så går resan vidare till det gamla Persien. Eleverna får höra berättelserna ur Gilgameseposet, följa stadskulturen framväxt och se hur den persiska kulturen skiljer sig från den indiska.
Därefter är det dags för den gamla egyptiska mytologin, från den gamla dödskulturen till den senare soldyrkan, pyramidernas hemligheter och faraonernas olika levnadsöden. Så till sist har vi kommit fram till Grekland och den grekiska mytologin. Eleverna får höra om de olika gudarna och gudinnorna och deras mod, deras list och deras nycker. I gymnasikundervisningen får man prova på olika olympiska idrottsgrenar som grekerna ägnade sig åt som te x spjutkastning och brottning.
Nu övergår formteckningen till geometri
I klass fem övergår den tidigare formteckningen till geometri och på fri hand ritar eleverna geometriska figurer som cirklar, trianglar, kvadrater och pentagoner och övar inför geometrin med passare och linjal i årskurs 6. I kulturperiodernas bildmaterial känner eleverna igen mycket av sina tidigare formteckningsuppgifter på dekorativa border på antika grekiska urnor och i indiska, persiska, egyptiska och grekiska tempel.
Botanik kommer in i bilden
Ett annat viktigt tema under året är botanik. Genom naturstudier ser vi på olika växters förvandlingar under årets gång. Eleverna studerar svampar, alger och lavar. Ser hur olika växter trivs i skugga och hur andra sträcker sig mot ljuset och hur knoppar spricker upp om våren och blir till blad och blommor.
Konstnärliga ämnen har en viktig plats
Målning och teckning har dagligen en viktig plats i undervisningen. I handarbetet stickar eleverna lovikkavantar om hösten och till våren syr de ett djur.
Norden och Sverige är i fokus
I geografin läser vi om Sverige och norden. Vi ser på hur landskapen skiljer sig åt i vårt avlånga land med sjöar, älvar, fjäll och hav och hur våra grannländer ser ut och övar att läsa i kartböcker.
Grammatiken får en central plats
Grammatik, både svensk och engelsk, har en central plats i klass fem. I svenska går man igenom samtliga ordklasser och arbetar mycket med skriv- och stavningsregler.