Vi skapar projekt för att få en känsla för hur det var förr
I tredje klass får eleverna höra berättelser om hur livet var förr, bland annat om hur människan på olika platser skapat förutsättningar för att klara sig genom hårt arbete. Hur hon fiskat, knutit nät och byggt båtar, brukat jorden, brutit malm ur berggrunden och hur hon gjort sig hemmastadd i världen genom olika praktiska göromål. Vidare fördjupar de sig i uryrkena som fiskare, bergsman, smed och snickare. Eleverna lär sig vad naturen har att ge, de får pröva på att så, odla, skörda, mala, baka, karda, spinna, väva och sy. De lär sig om arbetet på bondgården både förr och idag. Klassen sår och skördar egna grönsaker, gör besök hos på en bondgård och olika hantverkare och bygger också ett litet enkelt hus.
Praktisk matematik
I de olika projekten finns material till matematiska beräkningar och problem. Eleverna mäter och räknar inför bygget och lär sig gamla och nya mått och hur våra mått har uppkommit genom de gamla ”kroppsmåtten”. Man använder volymmått för att mäta upp rätt mängd när man bakar sitt eget bröd och när man kokar soppa av egenodlade grönsaker och för svårare tal i räkneböckerna behövs nu uppställningar.
Dagar fyllda av upplevelser
I svenskan övas stavning och verb, substantiv och adjektiv skrivstil och att skriva egna texter. Musik, sång, målning, läsning i kapitelböcker, skrivstil, engelska och franska, handarbete, rörelse och gymnastik kompletterar undervisningen och gör dagarna fyllda av upplevelser.
Berättandet har sitt ursprung i gamla testamentet
I tredje klass är berättelserna ur gamla testamentet en viktig del av religionskunskapen. Skapelsen, Noaks ark och många andra berättelser som hör till vårt kulturarv. Eleverna återberättar, skriver texter och tolkar med egna målningar och teckningar i sina arbetsböcker.